wtorek, 5 czerwca 2012

Pieczone ziemniaki


Dzis prosto, a pysznie. Powalajacy zapach rozchodzacy sie po domu - gwarantowany! :)


Pieczone ziemniaki

Wszystkie ziemniaki (mialam dosc niewielkie, podluzne i rozowe) przekroic wzdluz na pol. Obtoczyc je dokladnie w odrobinie oliwy (ja zrobilam to posmarowanyli oliwa dlonmi), posypac swiezo zmielonym pieprzem i fleur de sel. Wstawic przecieciem do gory do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na okolo 30 minut. Gotowe! :)

15 komentarzy:

  1. a to super pomysl! Takie proste a takie pyszne. Duzo nam do szczescia nie potrzeba, a ile zajadania sie :). Ja proponuje jeszcze wersje mniej light'owa - z maselkiem czosnkowym....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym tylko takie maselko miala na stanie, pewnie wlasnie tak bym je zjadla. Tez uwielbiam takie polaczenia! :)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcie! Niestety nie mam piekarnika... póki co;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze komentarze o zdjeciach wprowadzaja mnie w stan euforyczny hihi :P Dzieki! Trzymam kciuki za rychle pojawienie sie piekarnika w Twoim studenckim mieszkaniu :)

      Usuń
  3. Ale ziemniaki cudne :) To pisałam ja - ziemniaczany potwór :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja właśnie nie jadam często ziemniaków, ale w takiej formie bardzo mi smakowały. Skoro zatem i ziemniaczanym potworom i sceptykom smakuje, to chyba znalazłam złoty środek :D

      Usuń
  4. Bosko wygląda!!!!!Zrobiłam się nawet głodna!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinka mi cieknie od samego patrzenia a co dopiero opis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opis cóż, krótki, ale gwarantuję, że zapach powala. Zdrowsza i smaczniejsza alternatywa frytek :)

      Usuń
  6. Od kiedy pojawily sie mlode ziemniaki, to przynajmniej 2 razy w tygodniu serwuje takie wlasnie pieczone, czasami tez z patelni; esencja wiosenno-letniego smaku :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Szkoda nie wykorzystywać takiego bogactwa wiosenno-letniego. A jeszcze z fleur de sel, które chrzęści między zębami... mmmmm pycha! :)

      Usuń
  7. pycha! :) czekam na wiecej prostych przepisow dla kuchennych laikow ;-)

    OdpowiedzUsuń