Kiedy przyjechałam tu w lutym, pasternaku było pełno (w przeciwieństwie do pietruszki, której nigdzie nie widzę) i często go przyrządzałam, zwykle zapiekając go w piekarniku z innymi warzywami. Wiem, że w Warszawie o niego niełatwo i pewnie dlatego jest dla mnie tak cenny. Ostatnio zrobiłam na jego bazie velouté, czyli aksamitną zupę krem. W przepisie wykorzystuję też fois gras - francuski przysmak, którego spróbowałam tutaj po raz pierwszy.
Zupa krem z pasternaku
Velouté de panais, croûtons, lardons et fois gras
4 porcje, źródło inspiracji: ELLE 3342
6 korzeni pasternaku
500 ml śmietanki (użyłam 12%)
700 ml mleka
1 l wody
20 g masła
sól
50 g boczku
4 kromki chleba tostowego bez skórekęsto
50 g fois gras
- Pasternak obrać, opłukać i pokroić w większą kostkę.
- Do dużego garnka wlać wodę, śmietankę i mleko, delikatnie posolić i zagotować. Dodać pasternak i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, do miękkości.
- Na suchej i rozgrzanej patelni zrumienić drobno pokrojony boczek. Gotowy boczek odłożyć na bok i na wytopionym tłuszczu podsmażyć pokrojony w kostkę chleb - do zrumienienia.
- Fois gras pokroić w drobną kostkę.
- Do ugotowanego pasternaku, mleka, śmietanki i wody dodać masło i wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawić do smaku.
- Podawać z dodatkiem boczku, grzanek i fois gras.
- Bon Appétit!
Wyglada i brzmi wspaniale! Choc ja niestety od czasu nietolerancji 'krowizny' musze unikac przepisow ze zbyt duza jej iloscia :/
OdpowiedzUsuńJak smakowalo Ci 'foie gras'? Polubiliscie sie? Czy jeszcze nie do konca? ;)
Pozdrawiam serdecznie!
I oczywiscie nawiazanie do kalendarza zupelnie mi nie przeszkadza, wrecz przeciwnie :)
Faktycznie, w tym przepisie `krowizny` jest wyjątkowo dużo! A fois gras spróbowałam z mojej niereformowalnej ciekawości. Smakuje ok, ale fanką nie jestem. Niestety wiem, że nie bierze się to z półki w supermarkecie:/
UsuńZdjęcia bardzo zachęcające i bardzo podoba mi się dodatek boczku w przepisie :)
OdpowiedzUsuńO tak! Tez lubię boczek i tutaj bardzo mi pasował. Kremowa, delikatna zupa i chrupiące oraz wyraziste dodatki. Cieszę się, że się podoba :-)
Usuńnawet bardzo się podobał :)
Usuńrozumiem, tym bardziej, że Twój blog jest mocno śniadaniowy. Boczek + jajecznica mmmmmmm........ ;)
Usuń