Ostatnio byly pomidory, dzis kolej na cukinie. Ponizej zamieszczam zdjecia zakupionych ostatnio okazow na moim ulubionym coniedzielnym targu przy kosciele St-Aubin.
Pierwszy raz w zyciu udalo mi sie kupic kwiaty cukinii! Od razu je sfotografowalam, ale niestety przez nawal pracy na uczelni nie mialam glowy, aby je jakkolwiek przyrzadzic i po 2 dniach nie wygladaly juz zbyt apetycznie... Ale ciagle mialam piekne cukinie, male i duze, zielone i zolte, okragle i podluzne. Zrobilam z nich tarte (tak, bardzo lubie tarty;)).
Do srodka nie potrzeba wiele wiecej. Tutaj kroluje cukinia!
Tarta z cukinią
pomysl wlasny
200 g ciasta francuskiego lub kruchego (u mnie kruche)
1 - 1,5 kg cukinii
3 jaja
pol szklanki tartego parmezanu
100g sera plesniowego (u mnie bardzo aromatyczny Banon)
maly jogurt naturalny
sol, pieprz
odrobina oliwy
- Piekarnik nagrzac do 190 stopni. Natluszczona forme do pieczenia wylozyc ciastem, podziurkowac widelcem i zapiec przez okolo 12 minut.
- Cukinie pokroic w plastry i podsmazyc ja przez kilka minut na patelni, az delikatnie zmieknie.
- W oddzielnym naczyniu polaczyc ze soba jaja, jogurt, parmezan i pokrojony w kostke ser plesniowy. Doprawic sola i pieprzem.
- Na podpieczony spod wylac polowe jajecznej mieszanki, wysypac cukinie (mozna zostawic kilka plasterkow na wierzch tarty), i zalac reszta masy jajecznej. Delikatnie poprzesuwac warzywa tak, aby masa wypelnila puste miejsca. Na wierzchu polozyc pozostawione plasterki cukini i skropic odrobina oliwy.
- Wstawic do piekarnika i piec okolo 35 stopni.
- Bon Appétit!
Twoja kuchnia to zdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńI już nie mogę doczekać się maleńkich, czerwcowych cukinii. A tarty uwielbiam!
Ciesze sie, ze trafiam w czyjs gust :) Bo jak wiadomo, ja gotowac umiem, a ze komus nie smakuje, to jego problem :P
UsuńTak jak lubię - prosto i bez zadęcia. Pysznie!
OdpowiedzUsuńHahaha wlasnie jak pisalam tego posta to pomyslalam sobie, ze teraz to nie tylko z tlem do siebie pasujemy, ale i ta prostota jak u Micha:)
UsuńBardzo lubię cukinię, dawno nie jadłam, ale ponieważ wiosna w pełni, czas to zmienić.
OdpowiedzUsuńDobrze powiedziane! :)
UsuńPrzepiękna tarta! A z prostotą zgadzam się w stu procentach!
OdpowiedzUsuń