poniedziałek, 1 października 2012

Tarta z figami i migdałami



Dziś prezentuję 1 z 3 tart, jakie przygotowałam na swoje przyjęcie urodzinowe. Tarta na słodko z bardzo popularnymi dziś figami. W Polsce nie są one zbyt często obecne na stołach, a to pewnie za sprawą bardzo wysokiej ceny... Jednak dla chętnego (i wytrwałego!) nic trudnego, czyż nie? Otóż po długich poszukiwaniach trafiłam na bardzo tani surowiec :)) Wszystkich zainteresowanych wysyłam do Kauflandu, gdzie 1 sztuka kosztuje mniej niż 1 zł, co przy cenie obecnej w innych sklepach (nawet 7 zł za sztukę!) jest okazją. 

W oryginalnym przepisie migdałowego kremu jest mniej, ale moim zdaniem jest go zdecydowanie za mało - ledwo starczyło mi na pokrycie dna foremki. Zrobiłam go więc więcej (na szczęście trwa to tylko chwilkę) i poniżej prezentuję moją wersję przepisu. Na fotce ciasto jest miejscami odrobinę zbyt spieczone, ale zapewniam, że to wina mojego piekarnika, który cokolwiek by się nie ustawiło, zawsze piecze powyżej 200 stopni ;) Na szczęście mam już nowy! :)



Tarta z figami i migdałami
Fig and almond tart
Inspiracja: Fantastic flans and tarts, Simon & Schuster, wydawnictwo Marabout
przygotowanie: 30 minut; pieczenie: 30 minut; 8 porcji

Składniki na ciasto:
200 g przesianej mąki (użyłam pszennej tortowej typ 450)
25 g mielonych migdałów
80 g cukru pudru
szczypta soli
125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 rozkłócone jajko

Składniki na farsz:
90 g miękkiego masła
90 g cukru pudru
1 jajko
90 g mielonych migdałów

6 fig pokrojonych w ćwiartki
garść płatków migdałowych


Ciasto:
  • Wymieszaj mąkę, mielone migdały, cukier i sól. Następnie dodaj masło i szybko zagnieć ciasto (będzie dosyć sypkie, wyglądające jak kruszonka).
  • Dodaj jajko i zagnieć ponownie uzyskując gładką masę. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • Rozwałkuj schłodzone ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem i wylep dno i boki formy rozwałkowanym wcześniej ciastem. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni. Piecz ciasto przez 20 minut i pozostaw do wystygnięcia na czas przygotowywania farszu.
Farsz:
  • Przy pomocy miksera połącz masło i cukier. Miksuj do czasu, aż masa wyraźnie stanie się jaśniejsza i puszysta. Dodaj jajko i mielone migdały - wymieszaj.
  • Ostygnięty i podpieczony spód tarty wysmaruj przygotowanym kremem migdałowym. Na wierzchu ułóż ćwiartki fig i delikatnie je dociśnij. Piecz przez około 30 minut w tempetaturze 160 stopni. Gotową tartę posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
  • Smacznego! :-)


*****************************************************************************************************
Inspiracja:

5 komentarzy:

  1. Do takich figowych wypieków nikt nie musi mnie długo namawiać :-)
    Zapisuję do zrobienia, bo wygląda obłędnie!
    Niedawno w Portugalii jadłam takie świeże figi i jeszcze pamiętam ich smak :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna. Natknęłam się niedawno na podobną i chodzi za mną już od kilku dni. Ale Twoja bardziej mi się podoba, bo na kruchym cieście.

    OdpowiedzUsuń
  3. Madzia! Kochana jestes! Wiesz jak na ten przepis czekalam :-) A co to jest "rozkłócone jajko"?? i jak duza ma byc ta foremka??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 'Rozkłócone' czyli 'roztrzepane', np. widelcem :) A foremka hmm... w sumie w książce nie ma żadnych instrukcji co do rozmiaru, ale ja robiłam w foremce o średnicy około 25 cm. Jak będziesz miała inny rozmiar to chyba nie większego problemu, wystarczy, że rozwałkujesz odpowiednio ciasto tak, żeby zakryć spód i boki formy. Powodzenia w pieczeniu! :D

      Usuń