sobota, 28 lipca 2012

Risotto z pomidorami i bazylią



Kolejne danie, które przywiozłam ze sobą w książkach z mojego semestru w południowej Francji. Prowadzenie bloga daje motywację, aby korzystać z książek upolowanych podczas podróży i eksperymentować w kuchni bardziej, niż kiedyś. Tym razem po raz kolejny sięgnęłam po moją ukochaną serię Les Petits Plats wydawnictwa Marabout:


 

Mi risotto smakuje najlepiej z kieliszkiem pysznego wina :) Korzystając z okazji, że 2 tygodnie temu w Warszawie odbył się Festiwal Win Alzackich, polecam sięgnąć po kieliszek bursztynowego Pinot Gris. Jest to wino bardzo aromatyczne, jednakże nie na tyle intensywne, aby przyćmić klasyczne połączenie bazylii i pomidorów w kremowym risotto. Jego orzeźwiający smak z pewnością będzie idealny na kolację w ciepły, lipcowy wieczór.


Risotto z pomidorami i bazylią
źródło: Mon risotto!, Laura Zavan, wydawnictwo Marabout
Przygotowanie: 25 minut; gotowanie: 25 minut; dla 6 osób 

Źródło: http://www.vinsalsace.com
BAZA:
450 g ryżu Carnaroli lub Arborio
1 cebula
1,5 l bulionu wołowego (lub warzywnego)
2 łyżki oliwy
60 g zimnego masła
60 g tartego parmezanu
sól

DODATKI:
1 kg pomidorów (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki)
12 - 18 pomidorków wiśniowych/koktajlowych
pęczek bazylii
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz





  •  Nakłuć skórę pomidorów i wrzucić je na minutę do wrzątku. Schłodzić, zdjąć skórę, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Smażyć na patelni przez 2 minuty razem z 2 łyżkami oliwy i posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dodać połowę posiekanej bazylii i odstawić na bok.
  • W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć cebulę przez 5 minut na małym ogniu.
  • Zwiększyć ogień, dodać suchy ryż i smażyć przez kolejne 2 minuty ciągle mieszając.
  • Zmniejszyć ogień, dodać chochlę gorącego bulionu oraz pomidory. Gdy ryż wchłonie cały płyn - dodać kolejną chochlę bulionu. Powtarzać aż do wykorzystania całego płynu.
  • Zdjąć z ognia, dodać parmezan, masło i posiekaną bazylię. Wymieszać i po kilku minutach podawać z pomidorkami koktajlowymi.
  • Smacznego!:)

***********************************************************************************************************************
Wpis bierze udział w akcji "Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji".






8 komentarzy:

  1. Każdy przepis, który zawiera duet pomidor - bazylia nie może się nie udać. Piszę się na takie risotto. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, to połączenie smaków nigdy nie zawodzi. Niedługo po tym risotto zrobiłam pizzę mozarella-pomidor-bazylia i wciąż nie jest mi dość:)

      Usuń
  2. zrobienie risotto to ponoć sztuka. Mi zawsze wychodzi pyszne, ale dla znajomego włocha absolutnie nie jest to prawidłowe risotto, za żadnym razem, hahaha. Wypróbuję twój przepis, mam nadzieję, że będzie mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahahaha Włosi zawsze wiedzą najlepiej ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam risotto, najbardziej z grzybami :) Twoje wygląda tak smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak, z grzybami jest również wyśmienite! Póki co w tym roku jadłam tylko kurki, ale jak tylko zaczną się moje coroczne wyprawy do lasu z tatą to i na takie risotto pewnie też przyjdzie czas:)

      Usuń
  4. Oj, ja też do risotto muszę mieć kieliszek wina. No, może nawet więcej niż kieliszek :-) Cóż poradzę, że lubię i risotto, i wino :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Madzia, to risotto wyglada tak pysznie ze w weekend biore sie za gotowanie! Dzieki!

    OdpowiedzUsuń